Krampus og Sinterklaas

Nå som jeg har blitt pappa må jeg ta stilling til hvordan jeg vil videreføre tradisjoner som jeg selv har vokst opp med. Som nederlender feiret vi selvfølgelig Sinterklaas hvert år og det er noe jeg vil ta med meg videre.

Krampusnacht var ikke en like stor del av oppveksten, men denne hedenske feiringen er såpass absurd at jeg gjerne vil trekke den inn i oppveksten til datteren. Så hvordan skal jeg inkorporere disse feiringene i en moderne norsk oppvekst?

Slik feirer vi Krampusnacht og Sinterklaas

Festivitetene begynner med Krampusnacht 5. desember. Da setter vi frem sko (helst tresko) ved peisen i håp om å ha vært snille nok til å få litt godteri. Har vi vært slemme står vi i fare for å få kull eller salt i stedet. Det er også vanlig å synge sanger om Sinterklaas eller Krampus, disse kaller vi Sinterklaasliedjes.

Sammen med godteriet eller kullet ligger det ofte med et tradisjonelt krampuskort, som en slags hilsen fra udyret selv.

Krampus og St. Nicholas i skjønn forening.

Dagen etter Krampusnacht er det tid for gaver. Da banker Sinterklaas gjerne på døra for å avlevere gavene i en striesekk, men har selvfølgelig allerede forsvunnet før vi rekker å åpne.

På dagen koser vi oss med godteriet vi fikk natten før, ser kanskje på en film (gjerne noe som involverer Krampus), spiser god mat og åpner gaver. Det er også vanlig at de voksne skriver et frekt dikt til sine nærmeste. Da er det ikke uvanlig at de negative sidene påpekes på en humoristisk måte.

Sist men ikke minst er maten en viktig del av feiringen og vi spiser gjerne speculaas, pepernoten, taai taai og bisschopwijn.

Har du noen gode idéer, eller har jeg glemt en viktig del av feiringen?

Legg igjen en kommentar