Er levetidsmerking løsningen?

Det finnes en måte å redusere sløsingen vår på, og det er å innføre en levetidsmerking som hjelper oss å kjøpe de produktene som faktisk varer.

Her oppe på berget er vi best på mye rart, blant annet sløsing. Vi kjøper oss i hjel! Hvert femte plagg henger urørt i klesskapet og vi kjøper ny telefon annethvert år.

I snitt vil en hvilken som helst nordmann ha kjøpt 14 TVer og over fem tonn møbler i løpet av et liv. Vi forbruker 44 tonn materialer hver oss, årlig. Et overforbruk som er helt verdenstoppen.

Vi kjøper for mye drit og burde redusere overforbruket hvis vi ønsker en hyggelig fremtid for barna våre.

Dette ekstreme forbruket har et enormt klima- og naturavtrykk og er langt fra bærekraftig. Så hvordan skal vi redusere dette? Vi kan jo begynne med å slutte å kjøpe så mye, og heller investere i noe som varer. Da trenger vi bedre informasjon om det vi kjøper.

En merkeordning for produkters levetid hadde definitivt hjulpet oss med å velge riktig. Om vi får opplysninger om forventet levetid, kan vi lettere velge et produkt som er bygget for å holde et helt liv. Derfor trenger vi å få på plass en levetidsmerking.

I Frankrike har de vedtatt å arbeide for en sånn levetidsmerking av produkter og EU vurderer å gjøre lignende tiltak. En merkeordning løser ikke all sløsing, men det er ett av flere tiltak som bidra til å leve et mer bærekraftig liv.

Legg igjen en kommentar